Search
Search Menu

waarom chaos goed is voor je

 

Laatst vroeg een lezer mij wanneer ik nu eens ga vertellen hoe ik van plan ben op de Bahama’s te komen. “Nou ja, zeg”, dacht ik. “Gaan ze me dat nu al vragen. Dat wéét ik toch helemaal nog niet!” “Ik wil dat weten”, zei ze. “Dat heb je me beloofd. Nu maak je alleen nog maar omtrekkende bewegingen.” Zeg maar: chaos.

Waarom chaos goed is

Omtrekkende bewegingen? Chaos?

Moi?

Nee, hoor ik ben heer en meester in focussen en recht op mijn doel afgaan.

Ahum!

Niet dus.

Gelukkig ken ik mezelf en gelukkig heb ik precies om die reden Van de Bijstand naar de Bahama’s bedacht. Een jaar geleden. Een blog. Meer voor mezelf. Als stok achter de deur om al schrijvende:

  • door te gaan en
  • te blijven focussen op de Bahama’s

En nu blijkt het God non de ju precies dát te doen ook nog.

Beter dan gedacht zelfs.

Dus kom maar op met die vragen. Ze helpen me om me bij de les te houden en recht op mijn doel af te gaan.

Nou ja, min of meer recht.

Recht is onmogelijk. Recht bestaat niet. En als het wel bestaat, dan is het niet voor mij. Ik had gehoopt dat het voor mij was. Dat ik prreciesss weet wat ik wil en dat ik dit vervolgens in 5 ingenieus uitgekiende stappen zou bereiken. Joehoe. We zijn er. It’s cocktail time!

Lekker makkelijk!

Skwiek!!!

Die vlieger gaat voor mij niet op.

Het is op dit moment complete chaos op mijn reis naar de Bahama’s.

Pak ik een rugzak of een koffer, een bikini of een badpak, factor 50 of 100, een boek of een tijdschrift? Neem ik het vliegtuig of de boot, een hotel of een hut, een massage of duiktocht? Verkoop ik mijn huis of verhuur ik het? Soms zelfs twijfel ik of ik niet toch liever naar het Noorderlicht wil.

Snap je?

Ik schiet alle kanten op.

Vind je het gek?

Ik heb mezelf niet bepaald de kleinste koerswijziging opgegeven. Van werken voor mijn geld naar geld voor me laten werken. Focus vinden is hartstikke moeilijk, omdat:

  • het compleet nieuw terrein voor me is
  • ik mezelf opnieuw moet leren kennen
  • doelen ieder dag genuanceerder blijken te liggen

Gelukkig zie ik mijn omzwervingen al een stuk minder als teken van falen en meer als teken van succes.

Ik begin de chaos leuk te vinden. Ik begin er zelfs het nut van in te zien.

Chaos is als het ware een broedbak voor alle mogelijke zaadjes. Zonder de juiste voeding en aandacht verwildert de bak. Mét zal dat ene zaadje groeien als een speer.

De broedbak voor de Bahama’s is gigantisch. Echt waar!

Kies ik voor onroerend goed (zit wat in), (internet-)bedrijf (zoooveel ideeën), beleggen (moet ik nog onderzoeken), de loterij winnen (is al afgevallen) of beroemd zangeres worden (heb je me ooit horen zingen)?

Ik kan natuurlijk ook altijd nog een rijke man trouwen! [….en toen was ze even stil….] Nu je het zegt……

Noem het twijfel. Ik noem het zorgvuldig.

Greg McKeown noemt het de kunst van essentialism: the disciplined pursuit of less. Oftewel: het aanspreken van je onzichtbare innerlijke kracht om te kiezen om een keus te maken.

Echt kiezen.

Als je je geleefd voelt, dan weet je zeker dat je niet kiest. Waarschijnlijk pas je zoveel mogelijk dingen in in je tijd, zeg je af en toe een afspraak af om wat op adem te komen of om op het laatste moment met enorme inzet nog iets voor elkaar te krijgen.

Echt kiezen is dood- en doodeng, omdat de ingeslagen weg zomaar de verkeerde kan zijn.

Daarom wil ik het zeker ‘weten’. In mijn hart. Daar waar mijn denken en voelen elkaar ontmoeten. Ik wil alle mogelijkheden bekeken, besnuffeld en bevoeld hebben. De chaos trotseren met behoud van bewustzijn.

Daarom is chaos goed. Je legt er het fundament voor je succes.

Ik zie het gewoon als grondig vooronderzoek en dat mag inderdaad met iets meer focus. Focus moet. Focus betekent meer investeren in minder dingen. Maar er zit niets anders op: verduur je angst voor mislukking, stap in de chaos en begin je onderzoek:

  1. schrijf alle opties op en nog meer (wees zo compleet mogelijk)
  2. onderzoek ze door erover te lezen of er met experts over te praten
  3. raak niet in paniek van de paniek dat je het niet weet
  4. leef jezelf in alle opties in alsof je er al voor gekozen hebt
  5. denk in termen van ja en nee. Geen gesjoemel.

En dan: ontstijg de chaos door een keus te maken.

Ieks! Spannend!

Zal ik je vertellen hoe ik van plan ben op de Bahama’s te komen? Ok dan: Van de Bijstand naar de Bahama’s zelf gaat het instrument worden waarmee ik aan de slag ga om op de Bahama’s te komen. [……] Of zal ik toch op zoek gaan naar een rijke man? Zie zo moeilijk is kiezen dus.

Doodeng.

 

reageren?

Voel jij je wel eens geleefd? Hoe ga je daarmee om? Hoe vind jij je focus? Ik ben erg benieuwd naar je verhaal. Als je er iets over wilt vertellen, doe dat dan. Graag! In de commentbox onderaan deze pagina.

nieuwsbrief

Bevalt je wat je net gelezen hebt en wil je meer weten?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Krijg je er van mij een artikel bij waar je ogen van opengaan.

klik hier om in te schrijven

Leave a Comment

Required fields are marked *.